HEMIJSKI PILING

Hemijski piling je procedura koja se smatra zlatnim standardom u poboljšanju kvaliteta i strukture kože tokom dužeg vremenskog perioda. To je medicinski tretman u toku kojeg doktor nanosi različite rastvore određenih kiselina, a sa ciljem uklanjanja oštećenih slojeva kože.Hemijski piling kao procedura omogućava obnavljanje uklonjenog sloja kože novim i zdravijim, tj.podmlađenim slojem kože. Hemijski pilinzi su izuzetno efikasna metoda koja se koristi kod različitih vrsta hiperpigmentacija (tamnih mrlja) izazvanih različitim faktorima npr.akne i ožiljci od akni, fine bore različite dubine, gruba koža nastala zbog djelovanja sunca ili zbog starosti,itd. Hemijski pilinzi se mogu raditi na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama, a u zavisnosti od potrebe i na ostalim dijelovima tijela. U zavisnosti od dubine mogu biti površni hemijski pilinzi, srednje duboki i duboki hemijski pilinzi. Broj tretmana, kao i vrsta pilinga zavisi od tipa kože kao i od stepena oštećenja, odnosno stanja kože koja se tretira.

 

LIPOLIZA

Lipolizu najčešće koristimo na dijelovima tijela kojie se upornim vježbanjem ili dijetom ne mogu adekvatno oblikovati.U najvećem broju slučajeva metoda se primjenjuje na butinama, stomaku, bokovima, zadnjici i podbratku. Supstance koje se koriste za tretman lipolize su  5% Phosphatyidil cholin i Dezoksipholat, enzimi koji se već dugi niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje  krvo od manoće, kao i kod prevencije masne embolije. Prilikom primjene, aktivne supstance dovode do pucanja membrane masnih stanica u tretiranoj zoni i do izlivaja njihovog sadržaja u okolno tkivo.Odatle se na  prirodan način putem krvotoka masnoće transportujudo jetre i bivaju izbačene iz organizma.Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom ne mijenja nivo holesterola i triglicerida u  krvi. Tretman lipolize se sastoji od aplikacije lipolitika mikroinjekcijama direktno u masno tkivo tretirane regije.Postupak same aplikacije je bezbolan. Efekat lipolize je trajan kod osoba koje ne povećavaju kilograme.U obimu se gubi od 1-10 cm u zavisnosti od regije koja je  tretirana.

MEZOTERAPIJA

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože mezoderm u kojem se nalaze sitni krvni sudovi. Metoda se izvodi biloaparatom sa mikroiglicama, ručno izoliranim mikroiglicama ili dermarolerima. Mezoterapijomse dobija intenzivnija hidratacijai ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava. Cilj mezoterapije u procesu podmlađivanja kože jeste povećanje aktivnosti fibroblasta ćelija odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži kao i aplikacija pune koncetracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje zdrave i mladalačke kože. Sa ponavljanjem procedure smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena a samim tim popravlja se tonus kože. Mezoterapija se radi na licu, vratu, dekolteu, rukama i butinama, a po potrebi i na drugim dijelovima tijela. U zavisnosti od vrste kože i od problematike odredjuje se vrsta samog načina izvođenja tretmana mezoterapije. Rezultati tretmana su vidljivi odmah. Ovim tretmanom se također postižu izuzetni rezultati revitalizacije i hidracije cijele površine tretirane regije.

PRP ( platelet rich plasma)

Procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, sjaj i volumen. Traganjem za najadekvatnijom stimulacijom kože prirodnim putem došlo se do rješenja da se u kožu ubrizga sopstvena krvana plazmatehnikom mezoterapije. Takva metoda naziva se PRP platelet rich plasma. Više od 30 godina krvna plazma bogata trombocitima se sa uspjehom i preporukama koristi u procesima bržeg zarastanja tkiva posebno u ortopediji i kardiologiji.Od 2005.Godine, PRP tretman se  koristi  i u estetskoj dermatologiji zahvaljujući mnogobrojnim growthfaktorima ili faktorima rasta koji dobijeni serum sadrži.Sopstveni koncentrovani faktori rasta stimuišu obnavljanje volumena istanjene kože, remodeliranje kolagenai stvaranje novih krvnih sudova u koži. Sama procedura se izvodi tako što se dolaskom pacijenata izvadi njegova sopstvena krv.Tako dobijena krv se stavlja u posebana aparat i pomoću centrifugese u potpunosti odvoje crvena krvna zrnca od seruma.Posebno namijenjeni kitovi za ovu poceduru koji se dodaju sadrže gel saivnom supstancomkoja aktivira trombocite da otpuštaju growthfaktor, eritrocitima ne daju da se nađu u serumu.Nakon toga serum se aplicira u kožu tretirane površine tehnikom mezoterapije.Aplikovani trombociti otpuštaju faktore rasta tokom 7-10 dana od urađenog tretmana.Prvi rezultatiPRP tretmana se mogu očekivati mjesec dana nakon obavljenog tretmana. PRP tretman najbolje rezultate postiže za poboljšanje volmena kože, za ublažavaje ožiljaka i zmnjenja hiperpigmentacija. Metoda je izbora za tretmane kože lica, vrata, dekoltea i šaka. Također, dobro se kombinuje sa voluminizacijom lica hijaluronskim filerima. PRP tretman se također vrlo uspješno koristi kao metoda izbora u liječenju gubitka kose, takozvani PRP tretman vlasišta.

MIKRODERMOABRAZIJA

Mikrodermoabrazija je metoda kojom se uklanja površni sloj kože, tj.izumrlh stanica stratum corneuma.To je jedna od baznih procedura poboljšanja teksture kože. Mikrodermoabrazija je primjenjiva i uspješna kod svih tipova kože mlađih, starijih, svijetle ili tamne puti. Mikrodermoabrazija se koristi za smanjivanje proširenih pora, regulacije masnoće kože, korekcije sitnih bora, korekcije površnih ožiljaka i hiperpigmentacija. Stepen dermoabrazijeodređuje se veličinom dijamantske sonde, brzinom i brojem prelaza preko tretirane površine kože. Mikrodermoabrazija se uspješno kombinuje sa drugim estetskim procedurama.

FILERI ZA LICE

Za uklanjanje bora najčešće se koriste fileri lica.Fileri se koriste kao otpora koži i sluzokoži. U zavisnosti od problematike fileri za kožu mogu ublažiti i ukloniti bore ili popuniti defekt na licu ili nekom drugom djelu tijel.Postoji širok spektar supstanci koje se koriste u tu svrhu npr. Hijaluronski, kolagenski fileri. Kao filer za lice koristi se prirodan hijaluron neživotinjskog porijekla.Razlika izmedju ljudske i npr.bakterijskehijaluronske kiseline je samo u dužini lanca molekula, a kako ne postoji antigenska razlika izmedju vrsta,  mogućnost alergijske reakcije je svedena na minimum. Aplikacija filera podrazumjeva nekoliko tehnika plasiranja hijalurona u kožu ili potkožno tkivo. Od tehnike i vrste kiseline zavise i krajnji rezultati količina materijala koja se koristi. Hijaluronska kiselina se može aplicirati u sve regije lica, vrata, dekoltea ili šaka i koriste se različiti fileri u zavisnosti od toga da li želimo da popravimo volumen npr. usana, popunimo bore i zategnemo ili izhidriramo kožu. Osim hijaluronskih koriste se i kolagenski fileri.