Kapilari na nogama (stručno “teleangiektazije“) predstavljaju najblaži stepen venske bolesti nogu. Večinom se radi o manjim, paučinastim venama koje prosijavaju kroz kožu. Metoda se koristi kod pacijenata koji imaju probleme sa malim i kratkim venama do maksimalnih 4 mm širine (retikularni varikoziteti) i nalaze se sporadično u koži ili potkoži. Sklerozacija vena je postupak ubrizgavanja tekućeg sklerozantnog sredstva u vene, koje se nakon toga zatvore. Sklerozantno sredstvo izaziva upalu zida vene i njeno zatvaranje. Ovom metodom moguće je liječiti vene bez primjene anestezije, ili uz vrlo malo lokalne anestezije, bez hirurških rezova i uz vrlo brz oporavak. 

Indikacije

  • Kapilari većinom predstavljaju estetski problem.
  • Kapilari, naročito ako su brojni i izraženiji, dovode do subjektivnih tegoba, kao što je svrbež, peckanje i žarenje u nogama. 
  • Kapilari mogu biti praćeni i težim oblicima venske bolesti nogu. Tada je potrebno prije zahvata na kapilarama napraviti color Doppler vena nogu da se vidi kolika je venska bolest. Ukoliko se utvrdi da postoji venska bolest, tada je potrebno operisati osnovni uzrok venske bolesti, a zatim zbrinuti same kapilare.

Hospitalizacija

1 dan

Troškove pregleda

Plaća pacijent avansno u punom iznosu